W Cork trwa VI Festiwal Kultury Polskiej organizowany co roku przez stowarzyszenie MyCork.
W niedzielę 4 listopada w Cork w ramach tego festiwalu odbył się Acoustic Song - "Konkurs Piosenki Polskiej i nie tylko"
W konkursie wzięło udział 11 uczestników a poziom był bardzo wysoki. Nie chciałabym znaleść się w sytuacji jury, które musiało wybrać troje zwycięzców. Dodatkowo jury wyróżniło troje wykonawców, gdyż poziom konkursu był bardzo wyrównany. Wręczenie nagród nastąpi 18 listopada na Gali Finałowej FKP w Cork, laureaci konkursu będą mogli wystąpić przed koncertem zaproszonych gości: Anity Lipnickiej i Johna Portera.
Jedną z uczestniczek konkursu była nasza znajoma z Waterford Iwa Wiśniewska, która jest mistrzynią domowych wypieków, które mieszkańcy Waterford mogą nabyć co piątek na Waterford Country Market, Olaf's Hall. Po koncercie Iwę wraz z mężem Krzyśkiem oraz ich dwójkę wspaniałych dzieciaków mieliśmy przyjemność gościć pod swoim dachem. Niestety tylko jedna noc gdyż, obowiązki nie pozwoliły im zostać dłużej w Cork. Iwy i Krzysztofa przedstawiać nie trzeba - jeżeli coś interesującego i wartościowego dla Polonii dzieje się w Waterford, to oni na pewno "maczają" w tym palce. Krzysztof jest m.in. twórcą, administratorem i dziennikarzem portalu Waterpol.org. Iwa jest obecnie m.in. przewodniczącą Klubu Gazety Polskiej w Waterford. Oprócz tego: pomagają, doradzają, udzielają się wolontaryjnie w wielu miejscach. Prywatnie można Ich poznać również poprzez bloga: futraki.blogspot.com.
Od Iwy dostałam gotowy zestaw do pieczenia pierniczków na święta :)
Na wizytę gości upiekłam ciasto marchewkowe ze śmietaną z mleka kokosowego
Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem
SKŁADNIKI:
2 szklanki marchewki utartej na drobnej tarce
1 szklanki bakalii
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 szklanki mąki
2-4 łyżki cukru, brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
woda w razie potrzeby
PRZYGOTOWANIE:
Marchew,
bakalie zalać wrzątkiem i odcedzić wymieszać ze skórką pomarańczową.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą
soli. Następnie wymieszać mąkę z bakaliami i olejem, dodając tyle wody,
aby wyszło dość gęste ciasto.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy około godziny w 180-190°C.
KREM
1 puszka długo schłodzonego mleka kokosowego ( ok 2-3 tygodnie)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 lub 2/3 szklanki cukru pudru
Otworzyć
puszkę mleka kokosowego i ubić z cukrem pudrem i sokiem. Wystygłe
ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, na wierzchu rozsmarować
resztę kremu i schłodzić w lodówce.
Ciasto wszystkim smakowało :) Wizyta bardzo udana, choć krótka :)
pozostaje mi powiedzieć jedynie , wow!!!
OdpowiedzUsuńsmakowicie to ciast wyglada :) a pierniczki z pewnoscia beda przepyszne
OdpowiedzUsuńMmmm...to ciasto marchewkowe było chyba palce lizać! :) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńDzieje się! A ciasto wyglada pysznie :-) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto marchewkowe ale z takim kremem jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńCzytałam wszystko z ciekawością ale przy cieście marchewkowym ślinka zaczęła mi cieknąć, że aż wstyd. Muszę wypróbować koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na prezent z tymi składnikami na pierniczki w słoiczku ;) nie wpadłabym na to
OdpowiedzUsuńFajny jest ten zestaw do pierniczków :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :))
OdpowiedzUsuńhttp://ja-kk.blogspot.com/2012/11/to-by-dobry-dzien.html
OdpowiedzUsuńzapraszam do zabawy :)