czwartek, 15 listopada 2012

Konkurs piosenki, wizyta gości i ciasto marchewkowe :)

W Cork trwa  VI Festiwal Kultury Polskiej organizowany co roku przez stowarzyszenie MyCork.
W niedzielę 4 listopada w Cork w ramach tego festiwalu  odbył się  Acoustic Song - "Konkurs Piosenki Polskiej i nie tylko" 
W konkursie wzięło udział 11 uczestników a poziom był bardzo wysoki. Nie chciałabym znaleść się w sytuacji jury, które musiało wybrać troje zwycięzców. Dodatkowo jury wyróżniło  troje wykonawców, gdyż poziom konkursu był bardzo wyrównany. Wręczenie nagród nastąpi 18 listopada na Gali Finałowej FKP w Cork,  laureaci konkursu będą mogli wystąpić przed koncertem zaproszonych gości: Anity Lipnickiej i Johna Portera.


Jedną z uczestniczek konkursu była nasza znajoma z Waterford Iwa Wiśniewska, która jest mistrzynią domowych wypieków, które mieszkańcy Waterford mogą nabyć co piątek na Waterford Country Market, Olaf's Hall. Po koncercie Iwę wraz z mężem Krzyśkiem oraz ich dwójkę wspaniałych dzieciaków mieliśmy przyjemność gościć pod swoim dachem. Niestety tylko jedna noc gdyż, obowiązki nie pozwoliły im zostać dłużej w Cork. Iwy i Krzysztofa przedstawiać nie trzeba - jeżeli coś interesującego i wartościowego dla Polonii dzieje się w Waterford, to oni na pewno "maczają" w tym palce. Krzysztof jest m.in. twórcą, administratorem i dziennikarzem portalu Waterpol.org. Iwa jest obecnie m.in. przewodniczącą Klubu Gazety Polskiej w Waterford. Oprócz tego: pomagają, doradzają, udzielają się wolontaryjnie w wielu miejscach. Prywatnie można Ich poznać również poprzez bloga: futraki.blogspot.com.
Od Iwy dostałam gotowy zestaw do pieczenia pierniczków na święta :)


Na wizytę gości upiekłam ciasto marchewkowe ze śmietaną z mleka kokosowego

Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem

SKŁADNIKI:

2 szklanki marchewki utartej na drobnej tarce
1 szklanki bakalii
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 szklanki mąki
2-4 łyżki cukru, brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
woda w razie potrzeby

PRZYGOTOWANIE:
Marchew, bakalie zalać wrzątkiem i odcedzić wymieszać ze skórką pomarańczową. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Następnie wymieszać mąkę z bakaliami i olejem, dodając tyle wody, aby wyszło dość gęste ciasto.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy około godziny w 180-190°C.

 KREM
 1  puszka długo schłodzonego mleka kokosowego ( ok 2-3 tygodnie)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 lub 2/3 szklanki  cukru pudru
Otworzyć puszkę mleka kokosowego  i ubić z cukrem pudrem i sokiem.  Wystygłe ciasto przekroić  na pół i przełożyć kremem, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i schłodzić w lodówce.

Ciasto wszystkim smakowało :) Wizyta bardzo udana, choć krótka :)

10 komentarzy:

  1. pozostaje mi powiedzieć jedynie , wow!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie to ciast wyglada :) a pierniczki z pewnoscia beda przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm...to ciasto marchewkowe było chyba palce lizać! :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieje się! A ciasto wyglada pysznie :-) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasto marchewkowe ale z takim kremem jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytałam wszystko z ciekawością ale przy cieście marchewkowym ślinka zaczęła mi cieknąć, że aż wstyd. Muszę wypróbować koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na prezent z tymi składnikami na pierniczki w słoiczku ;) nie wpadłabym na to

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny jest ten zestaw do pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. http://ja-kk.blogspot.com/2012/11/to-by-dobry-dzien.html
    zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń