niedziela, 17 stycznia 2016

Kuchnia malucha - tort naleśnikowy dla Babci i Dziadka

W nowym roku My Little Craft World zaprosiło wszystkie dzieci na nowy cykl warsztatów kulinarnych:  "Kuchnia Malucha czyli smacznie i zdrowo przez cały rok." Pierwsze zajęcia odbyły się w niedzielę 17 stycznia.


Na pierwszych zajęciach  dzieci wykonały tort naleśnikowy dla Babci i Dziadka. A dla tych Babć i Dziadków którzy mieszkają w Polsce, dzieci wykonają specjalną kartkę w kształcie filiżanki.


Warsztaty poprowadziła  pani Ewa Piwońska, której pasją jest gotowanie. Dzięki  doświadczeniu zdobytemu w najlepszych restauracjach  w Cork - kuchnia nie ma dla niej tajemnic.


Na początku zajęć dzieci poznały krótką historię naleśników oraz domowy przepis. Dodając poszczególne składniki zrobiły naleśnikowe ciasto.


Następnie dzieci otrzymały domowe naleśniki usmażone przez panią Ewę, które smarowały wybraną masą i przekładali kolejnym naleśnikiem tworząc tort.


Do  przełożenia naleśników dzieci miały nutellę, dżem, masę owocową z serka mascarpone, oraz twarożek z wanilią. Przed posmarowaniem naleśnika dzieci mogły wypróbować wszystkie masy.


Ostatnim etapem pracy małych kucharzy było ozdobienie naleśnikowego tortu owocami, czekoladą oraz kolorowymi posypkami.


Powstały piękne oryginalne torty.


Dzieci zadowolone ze swoich słodkich prac ustawiły się do pamiątkowego zdjęcia.


 W drugiej części warsztatów dzieci wykonały oryginalne kartki w kształcie filiżanki dla Babć i Dziadków z Polski.


Każde dziecko otrzymało kartkę - filiżankę, którą ozdobiło kolorowym papierem i kwiatkiem.
Następnie według własnego pomysłu ozdobiły kartkę używając stempli, dziurkacza oraz wycinanek.


powstały piękne i oryginalne kartki dla Babć i Dziadków z okazji ich święta.
Więcej zdjęć z warsztatów można zobaczyć TUTAJ 
Następne zajęcia odbędą się 14 lutego na których dzieci przygotują kolację dla zakochanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz