wtorek, 17 października 2017

Kuchnia Malucha - Słodki Jeż

W niedzielę, 15 października b.r. prowadziłam kolejne warsztaty z cyklu "Kuchnia Malucha". Tym razem mali kucharze przygotowali pyszny deser: Słodkiego Jeża ;-)


Na początku zajęć dzieci skosztowały wszystkich produktów z których miały przygotować jeża. W kolejnym kroku każdy uczestnik zajęć pokruszył przygotowane herbatniki.


Następnym krokiem w przygotowaniu jeża było dodanie kolejnych składników: masła, cukru, kakao oraz wyrobienie ciasta.


Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły dzieci musiały dokładnie je razem wymieszać.


Gdy ciasto było gotowe uczestnicy zajęć ulepiły kulkę z której uformowały jeża a następnie dodali kolce z paluszków oraz oczy i nos z cukierków.


Ostatnim etapem było udekorowanie jeża jesiennymi listkami, owocami czy kwiatkami które dzieci wykonały z masy cukrowej.


 Na zajęciach powstały słodkie jesienne jeżyki.


 Mali cukiernicy wykonali swoje zadanie fantastycznie i zdobyli kolejne doświadczenie w kuchni.


 Więcej zdjęć z zajęć można zobaczyć TUTAJ
Zapraszamy na kolejne zajęcia kulinarne 19 listopada br, na których będziemy poznawać przysmaki z dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz