piątek, 29 sierpnia 2014

Pszczółkowe słodkości

Będą w Polsce zawsze odwiedzam Zaprzyjaźnionego Pszczelarza i zaopatruję się w miodek :)
Kiedyś nie lubiłam za bardzo miodu ale od kiedy odwiedziłam Pasiekę i zaczęłam moją przygodę z wyrobem świeczek, miód na stałe zagościł w mojej kuchni. I muszę się Wam przyznać, że przez codzienne spożywanie miodu moja odporność bardzo się wzmocniła i sezon chorobowy mnie omija :) Polecam kawę słodzoną miodem pycha :)


Pan Józef prowadzi pasiekę od prawie 30 lat. W dziedzinie pszczelarstwa ma długoletnie, samodzielnie zdobyte doświadczenie. Lata praktyki dały mu wiedzę niemożliwą do poznania z literatury fachowej. Jako jeden z niewielu w swojej okolicy ma pokaźną liczbę uli i stał się mistrzem w swojej dziedzinie.


Pasieka składa się z 123 uli, które położone są z dala od uczęszczanych dróg i wszelkiego przemysłu. Dzięki ekologicznym warunkom miód z pewnością jest zdrowy.


W pasiece pana Józefa w tym roku  można kupić miód wielokwiatowy oraz spadziowy.
Miód wielokwiatowy jest to najczęściej spotykana odmiana miodu i cechuje go różnorodność składników oraz smaków. W zależności od terminu zbioru miód wielokwiatowy może mieć różną barwę, od jasnokremowej do herbacianej. Miód wielokwiatowy posiada znakomite właściwości hamujące rozwój bakterii, co sprawia, iż jest to naturalny antybiotyk. Miód wielokwiatowy hamuje bądź niszczy rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Miód wielokwiatowy jest łagodny w smaku, z tego też względu możemy podawać go już małym dzieciom, aby były zdrowe i prawidłowo się rozwijały.

Miód spadziowy
Pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi z drzew iglastych takich jak; jodła, świerk, sosna modrzew ma aromat żywiczny i łagodny smak. Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny,  Podobnie jak pozostałe miody miód spadziowy jest polecany ze względów leczniczych. Najczęściej stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciw miażdżycowe.
Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego.  Polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu. Niektórzy jednak spożywają miód spadziowy tylko i wyłącznie z powodu jego niespotykanego gdzie indziej aromatu i lekko słodkiego smaku.
Miód spadziowy działa wzmacniająco na przewód pokarmowy jest środkiem regenerującym organy wewnętrzne zwłaszcza u osób starszych. Działa przeciwbakteryjnie , wzmacnia organizm zwiększa odporność a zarazem jest bardzo pomocny w chorobach serca i naczyń krwionośnych jak również w niepokoju nerwowym i bezsenności.


 Jakiś czas temu na specjalne zamówienie zrobiłam taką karteczkę od syna dla taty pszczelarza z okazji imienin.


Była to moja jedna z pierwszych kartek którą zrobiłam :) 
Życzę Wam samych zdrowych słodkości :)

2 komentarze:

  1. Karteczka jest przesłodka jak zapewne ten miodek o którym tak pięknie TU napisałaś.
    Nie próbowałam nigdy słodzić kawy miodem.A że tylko do kawy używam cukru, więc spróbuje.
    Pozostaje mi się absolutnie z Tobą zgodzić co do bezcennych zalet miodu.
    Serdeczności posyłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł, by kawę słodzić miodem wydał mi się na tyle niedorzeczny, że spróbowałam :) Pychota! smakuje trochę jak z karmelem :)

    OdpowiedzUsuń